Les 1: Lesfasenmodel
- aylavnoord
- 11 feb 2016
- 3 minuten om te lezen
In de eerste les van het vak Beeldende Vorming kregen wij een introductie in het vak en in het lesfasenmodel.
Na de introductie en de algemene informatie, werden wij gelijk aan de slag gezet met het maken van een toren van papieren stroken met een gevouwen profiel.
Les: De Toren
Wij hebben een variant op de les "De Toren" gedaan uit de methode "Moet je doen".
De receptieve fase
Ter introductie kregen we een verhaaltje te lezen van de film "Ratatouille". Remy de rat wil de beste kok worden van Parijs, bekend worden en boven iedereen uitstijgen, net zoals de Eiffeltoren. Wij konden Remy daarbij helpen door het maken van een zo hoog mogelijke toren.
Alle groepjes kregen stroken papier, scharen en lijm.
Wij kregen met een plaatje in de instructie te zien hoe we de stroken moesten vouwen:

De productieve fase
De volgende 4 stappen werden gegeven:

Ik zat in een groepje samen met Michelle, Monika en Aukje. Wij werkten in deze opdracht zo goed mogelijk samen om de hoogste toren te maken. Er was zelfs sprake van wat concurrentie tussen de groepen. We verdeelden de taken en maakten uiteindelijk onderstaande toren door de stroken te vouwen en via een stevige manier aan elkaar vast te plakken. In de spits is te zien wat het beste restaurant is van Parijs. Ook hebben we nog een deel van de verdiepingsopdracht kunnen uitvoeren (de trappen) :

De reflectieve fase
Na deze opdracht bespraken we samen met de andere groepjes de opdracht. Nu bleek dat een van de groepjes een andere opdracht had gekregen dan de andere groepjes! Naar aanleiding hiervan bespraken we het lesfasenmodel en het verschil tussen beeldende vorming en knutselen.
Hieronder staat een plaatje met alle vier de bouwwerken. De toren helemaal links is de toren van de andere opdracht:

Het lesfasenmodel bestaat uit 3 fasen:
1. Receptieve fase: De inleiding, er wordt naar inspirende beelden gekeken.
2. Productieve fase: Er wordt een beeldend probleem gegeven, de oplossing is nog niet bekend, wel is bekend wat er van je wordt verwacht (het kader)
3. Reflectieve fase: Resultaten worden bekeken en vergeleken. Zijn de doelen behaald?
Het was duidelijk dat onze opdracht (van Ratatouille) voldeed aan deze fasen. De andere opdracht echter, voldeed niet aan al deze stappen. Zo werd er al een oplossing gegeven voor het beeldende probleem en werden de resultaten niet bekeken en vergeleken.
Ook werd ons kort verteld wat het verschil is tussen beeldende vorming en knutselen.
Bij het knutselen wordt er een voorbeeld van de leerkracht gekopieerd. Er is hierdoor geen stimulatie van het beeldende vermogen van de leerlingen.
Bij beeldende vorming moeten de leerlingen binnen bepaalde kaders een eigen beeld creƫren. Bij beeldende vorming wordt het beeldende vermogen dus wel gestimuleerd.
Als laatste hebben we het gehad over beeldende en technische doelen.
Bij beeldende doelen gaat het om vormgeving, hoe iets er uit ziet, kleurgebruik, compositie etc.
Bij technische doelen gaat het om de manier waarop en hoe iets wordt gemaakt.
EndFragment
Les: Ik ben een filmster
Na deze uitleg bekeken we in tweetallen een andere les uit de methode "Moet je doen". Samen met Michelle bekeek ik de les "Ik ben een filmster" voor groep 5.
De receptieve fase
Deze les wordt geintroduceerd met een inleiding over de filmster Marilyn Monroe. Wij waren het er over eens dat dit geen pakkende introductie is voor groep 5. Deze leerlingen weten waarschijnlijk niet wie Marilyn Monroe is. Daarnaast was de tekst best ingewikkeld en niet geheel leeftijdsadequaat. Wij zouden er eerder voor kiezen om andere, op dit moment bekendere filmsterren op de rode loper te laten zien.
De productieve fase
De opdracht zelf die werd gegeven (maak een paspop en maak hier kleding voor) is een knutselopdracht, en geen beeldende vorming opdracht. Er werden voorbeelden gegeven, die zeer waarschijnlijk zouden worden nagemaakt, en het beeldend vermogen van de leerlingen wordt hierdoor niet gestimuleerd. Er is weinig ruimte voor eigen inbreng, omdat de leerlingen kleding moeten maken voor de rode loper, wat ook al een smal kader biedt. Kinderen zullen in een dergelijke opdracht snel kiezen voor een jurk of pak.
Alle stappen om de opdracht te voltooien, inclusief het eindproduct, waren al gegeven.
De reflectieve fase
Deze fase ontbrak.
Conclusie: In deze les hebben we geleerd over het lesfasenmodel, het verschil tussen beeldende vorming en knutselen, en het verschil tussen beeldende en technische doelen. Door zelf aan de slag te gaan hebben we deze informatie kunnen toepassen en kunnen verwerken. Het was een leuke, actieve en leerzame les!
Comments